Koruna ignorovala HDP, k euru stagnuje, mírně posílila k dolaru

09.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Koruna dnes dopoledne ignorovala zveřejněná data o růstu tuzemské ekonomiky a proti euru se obchoduje kolem čtvrtečního závěru, aktuálně na 28,14 Kč/EUR. Údaje o HDP alespoň pomáhají koruně udržet pozice, zatímco zbytek regionu oslabuje, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Proti dolaru koruna mírně posílila na 21,42 Kč/USD.

Česká ekonomika v roce 2006 udržela rekordní růst a stejně jako předloni se zvýšila o 6,1 procenta. Ve 4. čtvrtletí růst hrubého domácího produktu činil 5,8 procenta.

"Velmi vlažná reakce naznačuje, že růstový potenciál je v současné situaci omezený a nárůst rozdílu úrokových sazeb mezi ČR a eurozónou od nákupů české měny odrazuje," uvedl Vlk. Koruna k euru otevírala na 28,14 koruny, a následně se dostala až na 28,10 Kč/EUR, aby se opět vrátila.

Vývoj posledních dnů podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory jasně ukázal, že česká měna na nová data v současnosti nereaguje. "Koruna v současnosti reaguje hlavně na globální tok spekulativního kapitálu. Ten přitom v současnosti téměř vyschl," uvedl s tím, že dnes by měla koruna nadále stagnovat.

Dolar se proti euru pohybuje na 1,3144 USD/EUR. Velkou část čtvrtečních zisků spojených se zasedání Evropské centrální banky tak podle Vlka dolar smazal a nyní se soustředí na odpoledne, kdy budou zveřejněna data z americké ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK