Textilní firma Texlen Linen z Trutnova zkrachovala

09.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 9. března (ČTK) - Krajský soud v Hradci Králové

prohlásil konkurz na firmu Texlen Linen, která je mateřskou společností lnářské textilní skupiny Texlen Trutnov. Správcem konkurzní podstaty soud jmenoval Stanislava Kadečku z Hradce Králové. Věřitelé mají své pohledávky soudu přihlásit do 30 dnů. ČTK to zjistila na krajském soudu. Ve skupině Texlen v závěru loňského roku pracovalo kolem 900 lidí.

Texlen Linen je další textilní firmou hradeckém kraji, kterou postihl krach. V únoru v konkurzu skončila společnost Tiba ze Dvora Králové na Trutnovsku, která je největším českým výrobcem potištěných tkanin. Loni v dubnu zkrachovala textilka Tepna Náchod.

Skupinu Texlen loni ovládla společnost A&CE Services, která je členem finanční a poradenské skupiny A&CE Group. A&CE Services loni koupila od Petra Vika a Jaroslava Budy 100 procent akcií ve společnosti Texlen Linen, která sama vlastní přes 70 procent ve výrobní společnosti Texlen.

A&CE Services po ovládnutí firmy prohlásila, že hodlá pokračovat v restrukturalizaci započaté bývalými vlastníky a pro textilku chce nalézt strategického partnera.

Skupina Texlen předloni utrpěla pokles tržeb o 12 procent na 780 milionů korun a měla ztrátu 23 milionů korun. "Rok 2005 byl nejtěžším rokem v celé novodobé historii firmy," uvedla firma ve výroční zprávě. Za hlavní důvod poklesu společnost označila příliv čínského textilu na trhy Evropské unie po zrušení dovozních kvót. Vývoz Texlenu se předloni na tržbách podílel asi 70 procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK