Podnikatelé: Ekonomika roste rychle, ale má rezervy

09.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Česká ekonomika by přes solidní výkon mohla růst ještě rychlejším tempem, kdyby se snížila byrokracie a regulace v podnikání, klesly daně a zdravotní i sociální pojištění. Shodli se na tom zástupci podnikatelů. Hospodářství podle nich loni táhla především rostoucí domácí poptávka a automobilový průmysl. Hrubý domácí produkt loni udržel rekordní růst a stejně jako v roce 2005 se zvýšil o 6,1 procenta.

"Jde o velmi dobrý výsledek, ale mohl by být ještě lepší," řekl ČTK prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Tempo růstu je slušné, táhnou jej zejména velké firmy a automobilový průmysl, doplnil prezident Unie malých a středních podniků David Šeich. "Takový růst jsme očekávali, protože jsme předpokládali, že k růstu HDP přispěje zvýšenou mírou vyšší domácí poptávka," upozornil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

Ekonomika ale podle Míla za daného stavu reforem a vývoje veřejných financí na víc nemá. "Vyššímu růstu brání například přemíra regulace, vysoké vedlejší náklady práce, málo pružný trh práce, administrativní překážky podnikání a nekvalitní legislativa přijatá v předvolebním období. Kdyby nebylo těchto bariér, mohli jsme dosahovat růstu osm až devět procent," podotkl.

K vyššímu výkonu hospodářství by bylo třeba zlepšit podmínky pro podnikání a zejména více podpořit vývoz tuzemských podniků do zemí mimo Evropskou unii, míní Drábek. Ekonomiku brzdí podle Šeicha vedle zákonů a pravidel také vysoké daně a odvody na sociální a zdravotní pojištění. "Jsme slabí v produktivitě práce, je otázka, zda lidé chtějí dělat," poznamenal.

Růstu podle podnikatelů nejvíce pomáhá vstup do EU. Tento vliv se podle Míla projevil už v předchozích dvou letech a nyní již doznívá. Nyní prý k růstu přispívá i domácí poptávka podporovaná dynamickým růstem mezd. A také úspěšné obory, jako je automobilový průmysl, chemie, některé obory spotřebního průmyslu a strojírenství, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK