Koruna klesla k euru i dolaru, na HDP nereagovala

09.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Česká měna byla i na konci týdne v klidu, k většímu pohybu ji dnes nepřinutila ani příznivá data o růstu ekonomiky. Odpoledne klesla o několik haléřů na 28,18 Kč za euro, kde stála okolo 17:00. Vůči dolaru koruna oslabila výrazněji na závěrečných 21,50 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Z pohledu kurzového vývoje koruny k euru byl uplynulý týden jedním z nejnudnějších vůbec. Kurz se držel bez jakéhokoliv trendu v blízkém okolí úrovně 28,15 Kč/EUR. Na tomto faktu se nic nezměnilo ani v závěru týdne," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Domácí měna nikterak nereagovala ani na data o vyšším růstu HDP. "Zas a znovu se potvrzuje, že nyní makroekonomická situace skutečně není tím, co korunu ovládá. Předpokládáme, že stabilita ještě nějaký den potrvá," míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Teprve v horizontu několika dní začne koruna k euru velmi mírně posilovat a pokusí se posílit pod hranici 28,00 Kč/EUR, dodala.

Z pohledu koruny mohou být podle Vejmělka zajímavá středeční data lednové platební bilance. "Především díky tomu vidíme pro nadcházející týden prostor pro možné oslabení koruny," odhadl. Obdobnou náladu by prý měla naznačit i úterní data průmyslové výroby, kde by mělo pokračovat zpomalování růstového tempa. "Z technického pohledu vidíme prostor pro posun směrem k 28,30 Kč/EUR," poznamenal.

Naproti tomu na eurodolarovém trhu bylo dnes poměrně živo. Ve USA bylo zveřejněno, že americká ekonomika dokázala vygenerovat navzdory očekávání slušný počet nových pracovních míst a potvrdila tím svou sílu. Dolaru velmi očekávaná statistika pomohla vůči euru. Zatímco ráno se ještě kurz pohyboval kolem 1,316 USD/EUR, odpoledne se v jednu chvíli pohyboval dokonce kolem 1,309 USD/EUR, upozornila Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK