Odliv peněz z mladých trhů byl v týdnu nejsilnější za sedm let

09.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. března (ČTK) - Odliv kapitálu z akciových trhů v takzvaných mladých ekonomikách byl v týdnu do této středy nejsilnější od roku 2000, kdy americká agentura Emerging Portfolio Fund Research začala údaje sbírat. V čistém vyjádření odešlo z rozvíjejících se trhů v týdnu do 7. března 8,9 miliardy dolarů, což představuje 2,65 procenta celkového kapitálu fondů. Smazal se tak i celkový příliv kapitálu od začátku roku, uvedla dnes EPFR.

Jednou z příčin odlivu byly výrazné ztráty na čínském akciovém trhu, které spustil minulé úterý propad šanghajské burzy. Z čínských akcií tak od středy do středy odešly dvě miliardy dolarů.

Mnoho analytiků ale připomíná, že výprodej byl zdravou korekcí, která se podobá odlivům kapitálu z března až června předchozích tří let. "Považuji je za pozitivní vývoj," uvedl ředitel EPFR Brad Durham. Podle něj z trhu odešla nadmíra investorů a uvolnil se tím prostor pro kupující, kteří v poslední dva dny ceny opět zvyšovali.

Předchozí rekordní odliv akciového kapitálu z mladých trhů byl v týdnu do 14. června minulého roku. Tehdy odešlo pět miliard dolarů, tedy 2,03 procenta aktiv. Loňská korekce přitom trvala od poloviny května do poloviny června. Poté ale trhy rostly a zakončily rok s průměrným ziskem deseti procent, napsala agentura Reuters.

Emerging Portfolio Fund Research (EPFR) se podle svých internetových stránek zabývá průzkumem a poradenstvím ohledně fondů. Sleduje 15.000 rozvíjejících se zahraničních trhů a americké fondy se sedmi biliony dolarů v aktivech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK