Devizové příjmy z cestovního ruchu přesáhly loni 113 miliard Kč

09.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Příjmy z mezinárodního cestovního ruchu překročily loni 113 miliard korun, což je o 1,1 procenta více než v roce 2005. Vyplývá to z údajů České národní banky. Loňské příjmy jsou od roku 1993 až šesté nejvyšší, rekord drží rok 1998 se 126 miliardami. Podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka je na vině mimo jiné silná koruna. Dolarové a eurové příjmy byly rekordní.

Výdaje v cestovním ruchu loni vzrostly o čtyři procenta na více než 60 miliard korun, což vedlo k poklesu bilance celého odvětví o 1,8 procenta na 53,1 miliardy korun. "Lze předpokládat, že tento růst výdajů se udrží i letošní rok," myslí si Beránek. Přitom rok předtím saldo příjmů a výdajů cestovního ruchu vzrostlo o téměř 11 procent. "Z toho všeho vyplývá, že cestovní ruch je u nás v určité stagnaci," tvrdí Beránek.

V roce 2006 přijelo do České republiky 6,4 milionu zahraničních turistů, což představuje meziroční nárůst 1,6 procenta. Podle Beránka to však není důvod k přehnanému optimismu, neboť tempo růstu příjezdů je téměř 3krát nižší než ve světě a 2,5krát nižší než v Evropě. "Podnikatelé v cestovním ruchu by měli zvážit svou cenovou politiku, je důležité, aby si uvědomili, že silná koruna u nás prodražuje zahraniční pobyty a kde mají nastavovat ceny," tvrdí Beránek.

Vyrovnání devizových příjmů z turistického ruchu s rekordním rokem 1998 vidí Beránek jako reálné. "Ta šance tam určitě je, je to otázka v horizontu pěti let," říká. Šance je i díky tomu, že posilování koruny vůči dolaru již nebude tak výrazné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK