Akcie na pražské burze v 10. týdnu přidaly 3,8 pct, nejvíce letos

09.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Akcie v desátém týdnu na pražské burze vykázaly největší letošní růst. Investoři ale měli jen částečný důvod k radosti, protože trh ještě nestihl odmazat propad z předchozího týdne. Hitem byly po oznámení rekordní zahraniční investice akcie farmaceutické společnosti Zentiva. Index PX přidal 3,83 procenta na 1674,7 bodu, vyplynulo z burzovních statistik.

Na akciích Zentivy bylo možné v týdnu vydělat výjimečných více než 12 procent při závěru 1364 korun. Zentiva příjemně překvapila trh oznámením nákupu třetího tureckého výrobce léčiv za zhruba 12,9 miliardy korun, což byla pro českou firmu zatím nejvyšší investovaná částka v cizině.

Analytici společnosti JP Morgan vzápětí navýšili ocenění akcií Zentivy na 1632 korun. Postupně se přidávali další, například firma ING zvedla ocenění Zentivy na 1570 korun a Patria Finance na 1502 korun.

Akcie Komerční banky se zhodnotily o vysokých 8,4 procenta na 3606 korun; v minulém týdnu ovšem odepsaly přes devět procent, nejvíce na trhu. Akcie konkurenční Erste si polepšily o tři procenta na 1654 korun.

Akcie energetické skupiny ČEZ získaly 2,3 procenta na 877,1 koruny, když poptávku investorů podle obchodníků mohly tlumit další únik radioaktivní látky v Temelíně a výrazný pokles spotřeby elektřiny kvůli mírné zimě. Textilní výrobce Pagas Nonwovens oznámil miliardovou investici do nové linky a jeho akcie vyrostly o 1,25 procenta na 719,4 koruny.

Obchody s akciemi v součtu propadly na 24 miliard korun z předchozího mohutného objemu 35,9 miliardy korun, stále to ale byl dlouhodobě nadprůměrný výkon.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK