Americké akcie díky statistice zpevňují, obavy ale přetrvávají

09.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. března (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování zvyšovaly, na trhu je ale podle analytiků pořád nervozita, kterou způsobují problémy některých úvěrových institucí. Trh ale čerpal optimismus z nové statistiky, která naznačila, že největší ekonomika světa je zřejmě v lepší kondici, než se předpokládalo.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.291 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o čtvrt procenta. Stejný růst před polednem registroval i širší index S&P 500, který se dostal na 1405 bodů, a podobně index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil zhruba o 0,2 procenta na 2395 bodů.

Začátek obchodování byl velmi příznivý a ceny reagovaly na zprávu, že v USA v únoru vzniklo asi 97.000 nových pracovních příležitostí. To je zhruba v souladu s odhady analytiků. V minulých dnech se přitom spekulovalo, že za únor možná vznikla jen asi polovina odhadovaného počtu míst. Velmi nízko se drží i míra nezaměstnanosti.

Lepší výsledek ukázala také statistika o vývoji zahraničního obchodu USA. Deficit za leden klesl na 59,1 miliardy dolarů a ke zlepšení částečně pomohl rekordní vývoz.

Mezi klesajícími emisemi byly například akcie New Century Financial. Ty si odepsaly asi 15 procent hodnoty. Společnost poskytuje hypotéky lidem s horší úvěrovou historií a patří k podnikům, na které negativně doléhá horší platební morálka dlužníků. Na trhu se dokonce spekulovalo, že firma vyhlásí bankrot, zatím ale dál funguje.

"Rozruch kolem New Century je určitě problémem, na který se lidé podobně zaměřují. Pravděpodobnost, že firma vyhlásí bankrot, se po jejich nejnovějším sdělení určitě zvýšila," prohlásil dealer regionální investiční banky Wedbush Morgan Michael James. New Century ve čtvrtek uvedla, že zatím nebude poskytovat nové hypotéky, a že dostala finanční podporu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK