Právo: MF již připravuje další zdražení cigaret

10.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Sotvaže od 1. března vstoupilo v platnost zvýšení spotřební daně z cigaret, které by tak při jejím plném promítnutí do ceny měly podražit o sedm až devět korun na krabičku, ministerstvo financí již pracuje na návrhu dalšího zvýšení spotřební daně na tabák a výrobky z něj. Vládě ho ministr financí Miroslav Kalousek předloží tak, aby vyšší daň mohla začít platit od 1. ledna 2008, napsalo dnešní Právo.

Zatímco nyní je spotřební daň v Česku 60 eur (téměř 1700 korun) na tisíc cigaret, v příštím roce to musí být podle předvstupní dohody s EU nejméně 64 eur. To bude znamenat další zdražení asi o čtyři koruny na krabičku.

Loni se od kuřáků na daních, včetně DPH, vybralo přes 43 miliard korun. Letos to bude už přes 50 miliard, pokud ovšem v důsledku dramatického zdražování výrazně neklesne spotřeba tabákových výrobků.

Cena cigaret tak v průběhu jediného roku stoupne minimálně o 30 procent, což nemá v Česku u žádného jiného zboží obdobu. K rekordnímu růstu cen cigaret dochází i přesto, že se tabákové firmy v minulých letech snažily alespoň část růstu pokrýt snížením svých marží.

Kuřáci se snaží ušetřit přechodem od kvalitnějších k levnějším značkám. Výrobci se také obávají, že se v Česku dále zvýší poptávka po pašovaných cigaretách. "Například na Ukrajině lze legálně nakoupit cigarety za pouhých devět korun. Pašeráci je převezou na Slovensko, kde stojí 20 korun a v ČR je pak nabízejí i za 40 korun," uvedl jednatel společnosti Imperial Tobacco ČR Kamil Provazník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK