Aktuálně.cz: Setuza výrazně zvyšuje výrobu biopaliv na export

10.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Noví majitelé společnosti Setuza výrazně zvyšují výrobu biopaliv. V provozu, který naplno spustí v květnu, jich vyrobí 100.000 tun ročně, hlavně však na cizí trhy, uvedl zpravodajský server Aktuálně.cz. Setuza chce podle něj dodržet plán, přestože vláda pro tento rok výrazně změnila podmínky na českém trhu.

Biopalivo se podle původních plánů mělo od července letošního roku přimíchávat do motorové nafty. Vláda však v únoru rozhodla, že takzvané objemové přimíchávání biosložek do klasických motorových paliv v Česku zavede až od příštího roku.

"Nechceme ten odklad komentovat, ale nejásáme z toho. Jednáme ale se společností Campa Diesel o prodeji naší produkce do zahraničí," sdělil serveru mluvčí nových majitelů Setuzy Jan Sotona.

Z nové výrobny poteče 100.000 tun metylesteru řepkového oleje (MEŘO) ročně. Spolu s dosavadními kapacitami tak bude Setuza schopna ročně produkovat zhruba 160.000 tun tohoto paliva.

"Jedeme podle plánu, příští měsíc proběhnou provozní zkoušky s náhradním médiem, 10. května pak komplexní zkouška s MEŘO a 20. května by měl být zahájen zkušební výrobní provoz," uvedla mluvčí Setuzy Marie Logrová.

Restrukturalizační plán výroby přitom chtějí podle Sotony noví vlastníci zveřejnit do jednoho až dvou týdnů. Původně se tak mělo stát dva týdny po převzetí Setuzy5. února. "Situace se ukázala složitější, než se jevila na začátku. Stále probíhají analýzy stavu Setuzy," tvrdí Sotona.

Podniku komplikuje situaci trvající exekuce kvůli několikamiliardové pohledávce státu, připomíná server. Pod dohledem exekučního správce se Setuza například letos zbavila vlastnictví známých značek z oblasti margarínů. Konkrétně jde o značky Alfa, Stella, Diana, Bianka, Omega, Ceres soft, Lukana a Favorit.

Ty koupila firma Käkä patřící do konsorcia norské potravinářské skupiny Orkla group. Pro nové vlastníky značek nicméně bude Setuza zatím margaríny vyrábět dál. Jejich distribuci ale od prvního dubna přebírá společnost Käkä CZ, uvedl server Aktuálně.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK