Benzin v ČR patří k nejlevnějším v Evropě

11.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Benzin v České republice patří s průměrnou cenou kolem 27 korun za litr k nejlevnějším v Evropě. Výrazně nižší je podle údajů Ústředního automotoklubu (ÚAMK) cena jen v Estonsku, přibližně stejně jako v ČR zaplatí za benzin motoristé ve Švýcarsku, Polsku, Maďarsku, Španělsku a Řecku. Na opačném konci žebříčku jsou Norsko, Nizozemsko a Británie.

Nafta, jejíž cena se v České republice pohybuje v průměru kolem 26,80 Kč, je levnější v Estonsku, Polsku, Řecku, Chorvatsku, Slovinsku, Španělsku i v Rakousku. Například v Estonsku stál litr nafty ve druhé půli února 23,40 koruny. V Polsku, v Řecku, na Slovinsku, ve Španělsku platili motoristé za litr nafty okolo 25 korun.

Naopak nejdražší je nafta v Nizozemsku, kde litr stál 38,40 koruny. Druhá nejdražší nafta je ve Velké Británii, kde litr přišel na 38,10 koruny, třetí nejdražší naftu tankují motoristé v Norsku, kde za litr zaplatí 37,20 koruny.

Analytik Štěpán Pírko ze společnosti Colosseum očekává v nejbližších dnech zdražení pohonných hmot. "Hlavní příčina největšího růstu cen pohonných hmot za několik posledních měsíců je jednoznačně v rostoucích cenách ropy na světových burzách. Ty jsou způsobeny mimo jiné snížením těžby OPEC a vysokou poptávkou po benzínu v USA," uvedl Pírko.

Narutal 95 podle něj zdraží na 27 korun za litr v horizontu několika týdnů. I cena nafty bude podle jeho názoru stoupat, avšak v jejím případě jsou tlaky na růst ceny menší než v případě benzinu. To je způsobeno podle Pírka tím, že zatímco motoristická sezona je přede dveřmi, a bude tudíž vyšší poptávka po benzinu, topná sezona zřejmě již skončila a poptávka po naftě bude klesat.

Každoročně se tento vliv projevuje podle analytika přibližováním ceny nafty k ceně benzinu. V posledních třech letech cena nafty v zimě vždy vyrovnala ceny benzinu, zatímco v létě je i o více než korunu levnější.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK