Doba pro založení firmy se v ČR zkrátila

11.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Doba nutná k založení firmy se v Česku zkracuje, ale stále patří mezi vyspělými zeměmi spíše k delším. Zatímco v roce 2004 zde trvalo založení firmy 40 dní, loni to bylo 24 dní. V některých zemích, třeba v Austrálii, Kanadě či Dánsku je to ale otázka jen několika dní, na Slovensku pak o jeden den déle než v ČR. Náklady na založení společnosti jsou v Česku nízké, vyplývá ze statistiky OECD, kterou zveřejnil server Měšec.cz.

Situace při startu podnikání se v Česku lepší díky opatřením přijatým ke snížení byrokracie, řekl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Komora kvůli dalšímu omezení administrativy navrhuje nový zákon o podnikání, který by postupy při podnikání dále zjednodušoval, dodal.

Rychlost založení nové společnosti je nesmírně cenný údaj o ekonomickém prostředí v dané zemi, uvedl analytik Měšce Petr Gola. Administrativa totiž zabírá podnikatelům mnoho času, který by raději věnovali byznysu, a právě průhledný a jednoduchý registrační proces je podle něj jednou z možností vytvoření zdravého ekonomického prostředí.

Založení nové společnosti se za poslední dva roky zrychlilo ve všech vyspělých zemích. V Česku se nejvíce na 24denní lhůtě podle Goly podepisovalo poměrně pomalé zapisování do obchodního rejstříku. Nejvíce se činnost potřebných institucí zrychlila v Portugalsku (ze 78 na osm dní), ve Španělsku (ze 108 na 47 dní) a Estonsku (ze 72 na 35 dní). Důvodem bylo prý zjednodušení legislativního prostředí a snížení potřebných úkonů, a především využívání internetu při zápisu do jednotlivých rejstříků či komor.

Průměrná výše nákladů na založení nové společnosti s ručením omezeným se v Evropě pohybuje od nuly v Dánsku po 6167 eur v Řecku. V Česku činí průměrné náklady na založení společnosti 492 eur (10.600 Kč) a patří k jedněm z nejnižších. Velmi nízké počáteční náklady jsou mimo Dánska také ve Velké Británii, Irsku, Francii a Finsku. Naopak s poměrně vysokými finančními náklady se musí vedle Řecka počítat v Maďarsku, Litvě, Polsku či Rakousku.

Evropské země ovšem zaostávají za Spojenými státy, kde počáteční požadované výdaje jsou téměř nulové. Podnikatelskou pružnost a nízké daně považují ekonomičtí odborníci za jeden z nejdůležitějších důvodů ekonomické vyspělosti USA, upozornil Gola.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK