HN: Praha a Středočeský kraj mají šanci na podíl v letišti

12.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Z případného prodeje ruzyňského letiště by mohly podle dnešních Hospodářských novin profitovat také hlavní město Praha a Středočeský kraj. V chystané akciové společnosti by totiž měly získat minoritní podíly. Letiště Praha je v současné době státním podnikem, jeho zřizovatelem je ministerstvo dopravy.

"V současné době diskutujeme o tom, že by Praha i Středočeský kraj získaly podíly v Letišti Praha," řekl deníku ministr dopravy Aleš Řebíček s tím, že je standardní, když mají velká města podíl ve velkých letištích.

Pražský primátor Pavel Bém listu řekl, že hodlá prosadit, aby hlavní město v letišti mělo znatelnou část. "Naše požadavky jsou ambiciózní. Vycházejí z logické provázanosti projektů, například plánované stavby metra na letiště," uvedl Bém.

Jak velkou část letiště by chtěl Bém získat, deníku odmítl upřesnit. Peníze, které by město z privatizace obdrželo, hodlá investovat do pražské infrastruktury.

O formě privatizace přitom ještě není rozhodnuto. Ministr dopravy upřednostňuje dlouhodobý pronájem. "Rozhodně nebudu předkládat pouze jednu variantu privatizace. Vláda bude jednat rovněž o možném pronájmu, například na třicet čtyřicet let. I z toho by stát měl příjem, i když asi ne tak velký jako z přímého prodeje," uvedl Řebíček. Další možností je podle něj prodej části akcií na kapitálovém trhu. Přímý prodej naopak podporuje Bém, podle kterého stát není dobrým vlastníkem podniků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK