Japonské akcie v pondělí díky exportérům rostly, dolar stagnoval

12.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. března (ČTK) - Japonské akcie zahájily nový týden růstem. Nahoru díky slabšímu jenu zamířily hlavně vývozci, v čele s firmou Kyocera. Zpráva o růstu kapitálových výdajů firem, která pomohla k revizi údajů o růstu japonské ekonomiky za čtvrté čtvrtletí směrem vzhůru, pak přispěla k posílení strojírenských společností. Index Nikkei dnes posílil o 128,35 bodu, tedy 0,75 procenta, na 17.292,39 bodu, což byl nejvyšší závěr od počátku března.

Akcie společnosti NTT Data posílily díky lepšímu hodnocení makléřské firmy. Telekomunikační KDDI stoupla po zprávě, že plánuje nabídnout širokopásmové optické služby přes kabel firmy East Japan Railway. Japan Tabacco vzrostla o téměř pět procent, protože akcionáři schválili plánované spojení s britskou Gallaher Group.

Dolar se v pondělí držel v blízkosti kurzu, na který se vyšplhal v pátek díky příznivé zprávě o vývoji nezaměstnanosti. Ta zmírnila obavy z poklesu úrokových sazeb ve Spojených státech a ze zpomalení růstu americké ekonomiky. Obchodování bylo klidné, protože se dnes neočekávají žádné velké statistické zprávy.

V závěru asijského obchodování se euro k dolaru obchodovalo za 1,3115 USD, a kurz se tak téměř nezměnil. Dolar k jenu nepatrně oslabil na 118,15 JPY z pátečních newyorských 118,37 JPY. Euro vůči jenu mírně kleslo na 155 JPY z předchozích 155,16 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK