Hampl: Zavedení eura v ČR nepovede ke zdražení

12.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Přijetí jednotné evropské měny Českou republikou nezvýší ceny. V rozhovoru pro server Finance.cz to uvedl člen bankovní rady Mojmír Hampl. Ceny podle něj určuje kupní síla a konkurence a tyto faktory se zavedením eura jednorázově nezmění.

Hampl se domnívá, že pro českou ekonomiku není "otázkou života a smrti", kdy přijmout euro. "Otázkou života a smrti je, jestli česká ekonomika bude v budoucnu pružná, bude mít flexibilní trh práce, mobilní pracovní sílu, řiditelné veřejné finance, dospělé finanční a nepřeregulované jiné trhy," uvedl.

Tyto požadavky na tuzemskou ekonomiku jsou podle Hampla důležité bez ohledu na to, jakou měnou se bude platit. "Takže nejprve bych se bavil o těchto parametrech, a pak teprve o časování ztráty vlastní měny. Opačný postup mi nepřipadá logický," dodal.

Problémy se zavedením eura může prý způsobit pouze "odfláknutá" příprava na přijetí eura. To je podle něj vidět na příkladu Itálie, Řecka nebo Portugalska. "Pokud země vstupuje teprve poté, kdy má splněny domácí úkoly, měla by konzumovat spíše výhody než náklady společné měny," uvedl.

Původně plány z roku 2003 počítaly s přijetím eura v roce 2010. Ovšem špatný stav veřejných financí v posledních letech vedl k přehodnocení termínu a nyní politici a ekonomové hovoří o přijetí jednotné evropské měny nejdříve v roce 2012.

Zvýšení úrokových sazeb centrální bankou není podle Hampla nyní na pořadu dne. "Nad časováním případného zvýšení sazeb stále visí otazník. Proinflační i protiinflační rizika jsou poměrně vyvážená a okamžik případného zvýšení sazeb je jistě dál, než se mohlo zdát v posledních měsících loňského roku," uvedl.

Česká republika má nejnižší rokové sazby v EU a základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, činí 2,50 procenta. "Mimochodem nižší sazby u nás doma než v eurozóně a zároveň nejnižší v Evropské unii znamenají, že česká měnová politika nepotřebuje kupovat důvěryhodnost zvenčí," uvedl Hampl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK