Lyžařská střediska hlásí po teplé zimě ztráty, omezí investice

12.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Lyžařské areály v České republice hlásí po letošní teplé zimě někde až desetimilionové ztráty, tržby některým z nich klesly oproti loňsku až na pětinu. Řada provozovatelů lyžařských středisek letos kvůli nízkým ziskům omezí nebo pozdrží investice. Do finančních problémů se dostaly hlavně areály v nižší nadmořské výšce. Peníze budou chybět hoteliérům, vlekařům i obcím, zjistila v anketě ČTK.

Hoteliéry a vlekařské firmy v Krkonoších a Orlických horách připravila letošní zima o desítky milionů korun. "Máme tak na přežití do další zimy," řekl Stanislav Havel ze Ski Klubu v Říčkách. Východočeští hoteliéři se bojí, že turisté ztratí důvěru v české hory a příští sezonu jich přijede méně. Do existenčních potíží by se ale žádný z velkých areálů dostat neměl. Například v Peci pod Sněžkou a Špindlerově Mlýně ani nebudou omezovat investice.

Většina zimních středisek v Libereckém kraji bude mít po letošní mírné zimě až o polovinu nižší tržby. Nepomohly jim ani investice do technického zasněžování, letošní teploty ho dovolily využít za celou zimu jen po dobu sedmi až devíti dnů. Někteří provozovatelé už začali jednat s bankami a leasingovými společnostmi o odkladu či snížení splátek.

O změnu splátkového režimu úvěrů usilují i někteří správci zimních areálů z Olomouckého kraje. "Je to mizérie. Oproti normálu nám tržby klesly na méně než 20 procent. S investicemi je pro letošní rok zameteno. Je otázkou, jak dopadnou jednání o splátkách úvěrů," uvedl majitel ski areálu v Hlubočkách na Olomoucku Michal Stojmenov. O mnoho lépe na tom nejsou ani hoteliéři. Ředitel Horského hotelu na Červenohorském sedle František Halaxa hovoří o propadu tržeb až o 70 procent.

Pouze pět týdnů se lyžovalo v areálech v Jihočeském kraji. Jejich tržby jsou tak proti minulé zimě nejméně o třetinu nižší. Například provozovatelé nové čtyřsedačkové lanovky na šumavském Zadově přicházeli o statisíce korun denně. Běžně se totiž na tamních svazích lyžuje tři až čtyři měsíce. Ztráty se některé šumavské penziony snažily snížit tím, že lákaly turisty na mimosezonní ceny.

Řada hoteliérů a vlekařů v západočeské části Šumavy hlásí po letošní zimě propouštění zaměstnanců. Někteří z nich ji označují za nejhorší za 30 let. "V pátek jsme skončili. Jsme na čtvrtině tržeb. Nemám ani na nájmy," řekl Václav Topol, provozovatel lyžařského areálu Belveder v Železné Rudě. Za katastrofální považují letošní zimu také obce. Například turisticky populární Modravsko letos v zimě navštívila oproti loňským 250.000 lidem zhruba jen čtvrtina.

Za nejhorší sezonu v historii skiareálu Bublava na Sokolovsku považuje končící zimu jeho provozovatel Jiří Lhota. Bublava patří ke krušnohorským střediskům v nadmořské výšce pod 1000 metrů, a tak na ni dopadly rozmary počasí v plné síle. "Sice nás to nepoloží, ale nevydělali jsme ani na provozní náklady," poznamenal Lhota. Snad jediným střediskem v Krušných horách, které se s rozmary počasí vcelku vyrovnalo a nepropadne se do výrazné ztráty, je Klínovec.

Na mírné zimě naopak ušetřily některé obce z kraje Vysočina, které nemusely financovat udržování běžeckých tratí. "Loni stála úprava tratí přibližně 400.000 korun, letos se náklady vešly do 30.000 korun," uvedla Jarka Michalcová z informačního centra v Novém Městě na Moravě. Tržby lyžařských středisek ale dosáhly stěží třetiny loňských hodnot. Ski hotel v Novém Městě na Moravě i další hotely a penziony v okolí značně tratily koncem loňska, kdy byl kvůli nedostatečným sněhovým podmínkám zrušen závod Světového poháru v běhu na lyžích.

Beskydským vlekařům meziročně klesly tržby až na třetinu, firmy nyní jen stěží splácejí loňské investice. "Katastrofa," ohodnotil letošní sezonu provozovatel horského střediska Javorový Viktor Pavlík. Část moravskoslezských vlekařů a hoteliérů před časem požádala Moravskoslezský kraj, aby jim pomohl složitou finanční situaci řešit. Kraj jim ale přímou pomoc neslíbil.

Vlekaři ze Zlínského kraje hodnotí letošní zimu v dlouhodobém srovnání jako podprůměrnou, závažné dopady na jejich podnikání by ale zřejmě mít neměla.

Podoba letošní zimy ale zkomplikovala provoz lyžařských areálů ve středních Čechách. Pouhých sedm dní za sezonu jezdil vlek v Chotouni u Prahy. Provozovatel Jan Němeček řekl, že kvůli nižším tržbám musí s partnerem v podnikání měnit plány. Uvažují i o dalších možnostech využití areálu, třeba pro lyžování na trávě. "Základní kapitál pro to ale zatím chybí," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK