ČSSD chce omezit vyměřovací základ pojistného na pětinásobek mzdy

12.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Sociální demokraté chtějí zavést maximální vyměřovací základ pro odvod na sociální a zdravotní pojištění a na příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Platby by se měly počítat nejvýše z pětinásobku průměrné mzdy. Předpokládá to návrh novely, který skupina poslanců ČSSD předložila v těchto dnech sněmovně. Dolní komora se jím začne zabývat asi v dubnu. Nejprve se musí k předloze vyjádřit vláda.

Nyní zaměstnanci žádný "strop" vyměřovacího základu nemají, a odvádějí tedy uvedené pojistné ze všech započitatelných příjmů. U lidí s nejvyššími platy pak vzniká značný nepoměr mezi tím, co odvádějí, a tím, co ze sociálního systému dostávají. "Tento nepoměr již překračuje hranici solidarity sociálního systému," uvedli poslanci ČSSD. Navíc to podle nich vede k obcházení zákona, jako je třeba sjednávání práce "načerno".

Autoři novely navrhli, aby maximální hranice ve výši pětinásobku průměrné mzdy platila od roku 2008 pro zaměstnance, zaměstnavatele i pro osoby samostatně výdělečně činné. Socialisté očekávají, že jejich novela by od příštího roku snížila příjmy rozpočtu z pojistného na sociální zabezpečení a z příspěvku na politiku zaměstnanosti o 2,2 miliardy korun ročně a příjmy ze zdravotního pojistného o miliardu korun. Podle nich je to návrh "fiskálně uměřený", který nenaruší stabilitu veřejných rozpočtů.

Novelu předložili bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka, bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach a poslankyně Hana Šedivá. Uvedli, že jejich předloha sníží náklady na práci. "Myslíme si, že to je ve prospěch konkurenceschopnosti hospodářství," řekl dnes ČTK Urban.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK