Koruna oslabila na 28,23 Kč/EUR, k dolaru naopak posílila

12.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Česká měna zahájila týden vůči euru mírným poklesem, který postihl i ostatní středoevropské měny. Okolo 17:00 se koruna obchodovala za 28,23 Kč/EUR. Naopak proti dolaru kurz následkem oslabení americké měny na světových trzích posílil na závěrečných 21,41 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

První den nového obchodního týdne nepřinesl na korunový trh žádný impulz, upozornil analytik Patrie Radim Krejčí. Domácí měnu podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory poškozoval nezájem nadnárodních spekulantů o středoevropské trhy. Pozitivně na korunu prý nepůsobila ani slova člena bankovní rady Mojmíra Hampla, který naznačil, že růst úrokových sazeb není otázkou nejbližší budoucnosti.

V úterý se trh sice dozví nové statistiky o lednové průmyslové a stavební výrobě, které ale bude podle Pikory ignorovat. Minulý týden prý nevěnoval pozornost ani mnohem důležitějším datům. "V průběhu nejbližších dní očekáváme obchodování koruny v pásmu 28,05 až 28,32 Kč/EUR bez jednoznačného trendu," odhadl.

Dolar dnes oslabil k euru až na 1,3194 USD/EUR, po 17:00 se obchodoval na 1,3187 USD/EUR. Institut IFW zvýšil odhad růstu německé ekonomiky v roce 2007 na 2,8 procenta, jinak se prý nestalo nic. Komentáře prezidenta Evropské centrální banky Jean-Claude Tricheta nebyly zajímavé, poznamenal Krejčí.

Vláda dnes schválila aktualizovanou verzi konvergenčního programu, který je rozšířen i o reformní plány současné vlády. Plán směřuje k tomu, aby Česká republika přijala euro v roce 2012, řekl na tiskové konferenci ministr financí Miroslav Kalousek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK