Americké akcie dopoledne stagnovaly nebo mírně rostly

12.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. března (ČTK) - Ceny akcií největších amerických korporací se dopoledne příliš nepohnuly. Optimismus na trhu vyvolaly chystané převody firemních aktiv za celkových 20 miliard dolarů. Růst akcií ale tlumí obavy z rostoucích ztrát na hypotečním trhu.

Kolem poledne newyorského času, tedy v 17 hodin SEČ, vzrostl index Dow Jones o 0,1 procenta na 12.288 bodů. Index trhu Nasdaq v tu dobu posílil o čtvrt procenta na 2393 bodů.

Farmaceutický Schering-Plough oznámil, že za 14,5 miliardy dolarů koupí Organon BioSciences, divizi nizozemské společnosti Akzo Nobel. Investiční skupina Kohlberg Kravis Roberts & Co. pak uvedla, že převezme diskontní maloobchodní skupinu Dollar General za 6,9 miliardy.

Hypoteční banka New Century Financial proti tomu oznámila, že ji její věřitelé chtějí přestat financovat. New Century se tak o krok posunula k bankrotu. "Diskutuje se tu o tom, jak slabá ekonomika je a jaký dopad bude mít hypoteční trh na celé hospodářství," citovala agentura Reuters jednoho z obchodníků.

Severoamerický kontinent se v neděli o hodinu "přiblížil" k Evropě, protože USA a další země již zavedly letní čas. Po dva následující týdny proto bude časový rozdíl mezi střední Evropou a New Yorkem pět hodin místo šesti. Na šest hodin se rozdíl vrátí poslední březnovou neděli, kdy začne platit letní čas v Evropské unii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK