HN:Ministři zvažují, že prominou majitelům domů daň z nemovitosti

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Několik desítek tisíc vlastníků bytových domů má šanci, že nebudou muset platit daň z nemovitosti. S návrhem na takové řešení přišlo Sdružení majitelů domů na ministerstvo pro místní rozvoj. Podle advokátky Kláry Veselé Samkové, která sdružení zastupuje, by to mohla být jedna z kompenzací, kterou může stát začít narovnávat majetkové křivdy. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.

Vlastníci domů postavených do roku 1949, kteří vybírají od nájemníků regulované nájemné, jsou od daně z nemovitosti osvobozeni již nyní. Tato úleva by jim ale měla po zdaňovacím období 2007 skončit. Další prodloužení by jim přineslo několik miliard ročně. Politici se podle deníku zrušení daně nebrání.

"Nejsme proti tomu, aby byl pardon na daň z nemovitostí prodloužen minimálně do roku 2010 v těch domech, kde se platí regulované nájemné," řekl ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Vstřícnost státu by podle něho ale měla záviset i na sporu o 50 miliard korun, které po Česku požadují vlastníci domů. Ti se s tímto požadavkem obrátili na soud ve Štrasburku a teď čekají, až se jejich případem začne zabývat.

"Byl bych pro všechny úlevy. Na druhou stranu by bylo fér, kdyby se tato debata vedla v rámci diskusí o možném narovnání sporů ve Štrasburku," řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Prodloužení lhůty podle listu nevadí ani opozici. "Pronájem bytů za regulované nájemné je konkrétní služba veřejnosti. Majitelé nemovitostí by proto měli být zvýhodněni," uvedl například František Beneš z KSČM.

Vlastníci vidí daňové úlevy jako jednu z náhrad ušlých příjmů. "Určitě to není ta nejdůležitější. Mezi ně by měla patřit třeba přímá finanční kompenzace, dluhopisy nebo úleva na dani z příjmů," citují HN šéfa sdružení majitelů domů Tomislava Šimečka.

Únorové jednání Šimečka s ministrem Čunkem prakticky vyloučilo případné smírné jednání ve sporu mezi státem a vlastníky domů ohledně regulovaného nájemného. Oba se podle tehdejšího vyjádření shodli na tom, že stát nemůže vyjednávat o odškodnění individuálně s každým majitelem. MMR ale oznámilo, že se bude zabývat tím, jak stanovit podklady pro budoucí vyčíslení případné kompenzace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK