HN: Gazprom chce sám prodávat plyn v Česku

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - O dodávky plynu přímo českým zákazníkům se stále razantněji pokouší ruská státní plynárenská společnost Gazprom. Podle dnešních Hospodářských novin se firma nechce spokojit s tím, že do Česka proudí její plyn prostřednictvím RWE Transgas, a ráda by pronikla na trh i přes vlastní dceřiné společnosti.

"Naším strategickým záměrem je dosáhnout v České republice podílu v distribuci a dodávat plyn přímo konečným zákazníkům - domácnostem nebo třeba i plynárnám," řekl v rozhovoru pro HN Roald Piskoppel, zástupce společnosti Gazexport, jejímž prostřednictvím Gazprom svůj plyn vyváží. Oproti případným konkurentům má Gazprom pozici o to snadnější, že nové velké kontrakty na dodávky plynu do Evropy lze dnes prakticky získat jen u této ruské společnosti.

Podle deníku boj o pozice na trhu může být pro české zákazníky přínosem, soupeření dodavatelů jim může přinést příznivější ceny. Zatím z něj těží ale jen velcí odběratelé.

Podnikání v Česku loni odstartovala společnost Vemex, kterou Gazprom ovládá prostřednictvím několika svých obchodních společností. Po roce si Vemex buduje v českém plynárenství stále pevnější pozici. Plyn zatím dodává třem odběratelům Pražské energetice, Energetice Vítkovice a Spolaně, připomínají HN.

"Od dubna získáme další pětici zákazníků, smlouvy máme prakticky dojednané, upřesňují se detaily," uvedl jednatel Vemexu Hugo Kysilka. Je přesvědčen, že nejpozději v půli roku přebere Vemex dominantnímu RWE Transgas další klienty.

Vedle Vemexu se Gazprom snaží oslovit zákazníky i prostřednictvím obchodních firem z Německa a Rakouska, nabídky dává i Gazexport.

Při dobývání českého trh by ruské firmě mohla pomoci finanční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka. Jeho Moravské naftové doly jsou jediným hráčem, který v Česku vedle vládce trhu RWE Transgas vlastní podzemní zásobníky na skladování plynu. A bez přístupu k zásobníkům se do země velké objemy plynu dovážet nedají, dodávají HN s připomenutím Komárkova vyjádření z minulého týdne o tom, že by spolupráci s Gazpromem při dodávkách plynu nebo při využití zásobníků uvítal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK