LN, Právo: Ministr Říman se proti Bursíkovi zastal Drábové

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman se postavil proti ministrovi životního prostředí Martinovi Bursíkovi v otázce případného odvolání předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dany Drábové. Informují o tom dnešní vydání deníků Právo a Lidové noviny (LN). O možných personálních změnách se Bursík o víkendu vyjádřil v souvislosti s nedávnými nehodami v Jaderné elektrárně Temelín.

"S Bursíkem nesouhlasím, s prací paní Drábové jsem spokojen," řekl Říman LN. Drábovou a generálního ředitele energetického koncernu ČEZ Martina Romana si pozval na čtvrtek, aby ho podrobně informovali o bezpečnostní situaci v elektrárně. Právu Říman řekl, že z hlediska jaderné bezpečnosti nemají poruchy v Temelíně z posledních týdnů vůbec žádný význam.

Podle Bursíka Drábová problémy v elektrárně spíše bagatelizovala, místo aby navrhla konkrétní opatření a dohlížela na jejich plnění. Drábová a její úřad tak údajně nesou za problémy klíčovou odpovědnost. Bursík v neděli České televizi řekl, že personální změna by měla přijít tehdy, pokud se ukáže, že úřad nedokázal plnit svoji dozorovou roli.

Drábová dnešním LN řekla, že odpovědnost za chod elektrárny nese výhradně její provozovatel, tedy ČEZ. Její úřad, který na provoz Temelína dohlíží, by se podle Drábové neměl poruchami z poslední doby vůbec zabývat. "Jedná se o závady, které s jadernou bezpečností nemají nic společného," řekla Drábová deníku. Bursík SÚJB kritizoval právě za to, že kvůli nehodám elektrárně neudělil žádné pokuty.

Asi 1000 litrů mírně radioaktivní vody vyteklo při tlakové zkoušce v odstaveném prvním bloku Temelína minulé úterý. Dalších 2000 litrů mírně radioaktivní vody uniklo vadným kohoutem v kontrolovaném pásmu elektrárny jen o týden dříve. Zdraví zaměstnanců Temelína ani životní prostředí nebylo podle mluvčího Temelína Milana Nebesáře ani při jednom z úniků ohroženo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK