Tempo růstu průmyslové výroby zrychlilo na 9,8 procenta

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Meziroční tempo růstu průmyslové výroby v lednu zrychlilo na 9,8 procenta z tří procent v prosinci. Oznámil to dnes Český statistický úřad. K růstu opět nejvíce přispěla výroba automobilů, elektrických a optických přístrojů a také výroba pryžových a plastových výrobků. Klesla produkce v energetice, těžbě energetických surovin a výrobě kovů a hutních výrobků.

Proti prosinci 2006 se sezonně očištěná průmyslová produkce v lednu zvýšila o 2,3 procenta.

Český průmysl tak roste už třiapadesátý měsíc po sobě. "Loni jsme se sice namlsali lepšími čísly (15,5 procenta), podniky přibrzdily ale jen mírně," upozornil analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se letos v lednu meziročně zvýšil o 2,4 procenta, tedy o 26.400 osob. Shodně o 7,2 procenta přibylo nových pracovníků v automobilové výrobě a v odvětví elektrických a optických přístrojů, o 6,6 procenta se zvýšil počet nových zaměstnanců ve výrobě pryžových a plastových výrobků. Propouštělo se naopak v textilním průmyslu a v těžbě energetických surovin.

Podle Michla je špatnou zprávou nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, který brzdí firemní rozvoj. Podnikům scházejí konstruktéři a lidé s technickou profesí. "Nikoliv manažerům, ale těmto pracovníkům výrazně porostou mzdy," naznačil.

Průměrná měsíční nominální mzda v lednu 2007 v průmyslových firmách činila 19.907 korun, což představovalo meziroční nárůst o 9,2 procenta. Hodinová mzda vzrostla v průměru o 8,4 procenta na 130,9 koruny. Produktivita práce v průmyslu vzrostla o 7,8 procenta, hodinová produktivita byla vyšší o 7,1 procenta.

Nové zakázky průmyslových podniků v lednu dosáhly 161,5 miliardy korun v běžných cenách. Z toho na zakázky ze zahraničí připadlo 107,9 miliardy korun. Meziroční nárůst celkové hodnoty nových zakázek činil 9,5 procenta, zakázky ze zahraničí vzrostly o 13,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK