Inflace na Slovensku v únoru klesla na 2,7 procenta

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. března (ČTK) - Roční míra inflace na Slovensku v únoru činila 2,7 procenta, což je nejnižší tempo růstu spotřebitelských cen od září 2005. V lednu byla inflace na třech procentech. V samotném únoru ceny vzrostly o 0,2 procenta po lednovém růstu o jedno procento. Sdělil to dnes slovenský statistický úřad.

Údaje za únor jsou v souladu s odhady analytiků. Na růst cen mělo největší vliv dražší bydlení, vyšší ceny energií a potravin, a také růst cen v hotelech a restauracích. Slovensko chce v roce 2009 zavést euro a je pro něj důležitý výraznější pokles inflace.

Jádrová inflace, která nezahrnuje změny regulovaných cen a nepřímých daní, v únoru meziročně snížila tempo růstu na 2,5 z lednových 2,9 procenta. Za samotný únor se ceny zvýšily o 0,3 procenta po lednovém růstu v rozsahu 1,3 procenta.

V únoru se nejvíce zvýšily ceny bydlení, vody, elektřiny, plynu a jiných paliv, kde růst činil 0,8 procenta. Ceny v hotelech, kavárnách a restauracích vzrostly o 0,4 procenta, zatímco ceny potravin, nealkoholických nápojů a zdravotnických potřeb se zvýšily shodně o 0,3 procenta.

Letos v únoru se meziročně zvýšily hlavně ceny bydlení a energií, a to o šest procent. Alkoholické nápoje a tabák zdražily o 4,8 procenta a cena za vzdělání se zvýšila o 3,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK