Korejský výrobce výfuků investuje v Karviné přes půl miliardy Kč

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karviná 13. března (ČTK) - Továrna na výrobu tlumičů a výfuků, jejíž výstavbu v karvinské průmyslové zóně Nové pole letos zahájí nová pobočka korejské firmy SEJONG Czech, bude investicí za více než 520 milionů korun. V závodě postupně najde práci 250 lidí, vyrobené díly bude nakupovat budoucí nošovická automobilka Hyundai. Karvinští zastupitelé už podpořili prodej pozemků firmě Sejong o rozloze 3,6 hektaru, smlouva s investorem by měla být uzavřena v nejbližší době, řekl mluvčí karvinské radnice Jaroslav Nakládal.

Za metr čtvereční pozemku v zóně požaduje Karviná 400 korun, takže investor podle Nakládala zaplatí v součtu zhruba deset milionů korun. Ve smlouvě se investor zaváže, že do čtyř let od zahájení výroby vytvoří 250 pracovních míst a obsadí je především obyvateli Karviné. "Smlouva by měla být podepsána ještě v březnu, nejpozději v dubnu," uvedl Nakládal. První etapu výstavby závodu chce Sejong dokončit do konce června 2008. Kompletní ukončení celé investice je v roce 2011.

Korejská firma zatím podle dostupných informací nepožádala stát o poskytnutí investičních pobídek. "V naší databázi ji zařazenou vůbec nemáme. Je dost možné, že o pobídky (ani jiné služby) vůbec nežádali," řekl ČTK Matyáš Bautz z tiskového oddělení agentury CzechInvest.

Záměr firmy Hyundai Motor postavit v severomoravských Nošovicích automobilový závod vzbudil zájem dalších korejských investorů o region. Sejong je podle Hyundai jen jedním ze zhruba deseti subdodavatelů automobilky. Do kraje jich zatím přišlo asi pět. Z Jižní Koreje sem míří například výrobce autosedaček Dymos, který plánuje v Nošovicích investovat asi 850 milionů korun a vytvořit 430 pracovních míst. Automobilka v Nošovicích by se měla začít stavět tento měsíc, sériovou výrobu by měla zahájit za dva roky a postupně ji navýšit na 300.000 vozů Hyundai ročně.

V karvinské zóně v současnosti působí sedm firem, které zatím vytvořily asi 930 nových pracovních míst. Helena Bogoczová z karvinského magistrátu řekla, že pětačtyřicetihektarová zóna Nové Pole je s výjimkou čtyř hektarů obsazená. "Jednáme s několika zájemci o obsazení volné plochy," uvedla. Zájem investorů je velký, proto Karviná už s pomocí dotace zahájila práce na rozšíření průmyslové zóny o devět hektarů. Průmyslovou zónu rozšiřuje například také Krnov na Bruntálsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK