MMF: Slovensko má šanci přijmout euro v roce 2009, jak plánuje

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. března (ČTK) - Slovensko má velkou šanci, že se mu podaří splnit kritéria pro vstup do eurozóny v takovém časovém horizontu, že bude moci přijmout euro podle plánu, tedy od roku 2009. Novinářům to dnes řekl vedoucí mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) pro Slovensko Biswajit Banerjee.

"Vyhlídky na přijetí eura vypadají dobře," poznamenal Banerjee. Slovenská vláda by ale měla usilovat o nižší fiskální deficit, aby udržela růst ekonomiky. Ta je ale teď v solidním stavu, poznamenal šéf mise. Země prý už teď podmínky vstupu do eurozóny víceméně splňuje.

"V zásadě jsme shledali, že ekonomika si vede velmi dobře a stojí na pevných základech. Zdá se, že vyhlídky na další růst jsou teď kvalitativně lepší," řekl na závěr mise Banerjee. Zlepšily se i vyhlídky inflace a je velmi pravděpodobné, že Slováci včas splní maastrichtská kritéria.

Levicová vláda Roberta Fica se snaží držet veřejné výdaje beze změn, ale zvyšovat výdaje na sociální zabezpečení. Ficova strana se k tomu zavázala, když se u voličů dožadovala jejich hlasů.

Pokud chce země vstoupit do eurozóny, musí mít fiskální deficit pod třemi procenty hrubého domácího produktu. Fico ale předpokládá, že s rostoucími výdaji na sociální politiku si bude schopen poradit díky rychle rostoucí ekonomice.

Na letošní rok vláda ještě počítá s deficitem 2,9 procenta HDP při růstu HDP o 7,1 procenta. Analytici jsou mnohem optimističtější a tvrdí, že letošní růst ekonomiky může být ještě vyšší než loni, kdy dosáhl 8,3 procenta.

Před zavedením eura by měla země splnit i podmínku výše inflace, což předpokládá i slovenská centrální banka (NBS). "Současná měnová politika je vhodná ke splnění inflačního cíle," myslí si Banerjee. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen se v únoru snížilo na 2,7 procenta z lednových tří procent. Ve snaze zpomalit růst inflace NBS loni několikrát sáhla ke zvýšení základních úrokových sazeb.

Centrální banka musí při nastavení měnové politiky brát v úvahu také poměrně rychle posilování slovenské koruny. Ta se minulý týden vůči euru dostala na nový rekord 33,80 SKK/EUR a od středu parity už je více než 12 procent. NBS tak byla nucena vstoupit na trh a intervencí zatlačit kurz na 34 Sk za euro.

Banerjee také řekl, že vláda musí učinit ekonomiku flexibilnější. Vstupem do eurozóny už totiž Slováci nebudou moci využívat měnové politiky k ovlivňování hospodářského vývoje. Jakmile bude země v eurozóně, bude mít na chod její ekonomiky značný vliv Evropská centrální banka. Ta stanovuje jednotnou politiku pro celou eurozónu.

Slovensko je z nových členů Evropské unie jedinou zemí, která jasně deklarovala, kdy chce být v eurozóně. Z nových členů eurem oficiálně platí jen Slovinsko, většina dalších zemí plánované přijetí eura odsunula. To je i případ České republiky, která dříve hovořila o roku 2010, ale dnes mluví až o roku 2012.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK