MD chce zjednodušit vstup konkurence do osobní železniční dopravy

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Ministerstvo dopravy chce do roku 2010 vyměnit staré kolejové obvody na elektrifikovaných tratích, a tím umožnit soukromým a zahraničním dopravcům vstup na českou železnici. Na tiskové konferenci to řekl náměstek ministra Emanuel Šíp. Zabezpečovací obvody jsou největší technologickou překážkou pro nové lokomotivy, problémy s nimi měly i nové soupravy Pendolino.

Přísné české normy splňují zatím většinou jen staré československé lokomotivy Českých drah. Naopak moderní elektrické lokomotivy soukromých dopravců zatím na železnici vpuštěny nebyly, protože česká zabezpečovací zařízení rušily. "Chceme umožnit provoz bez výjimek pro zahraniční kvalitní lokomotivy a vlakové soupravy," řekl Šíp.

Na problém českých železnic narazila v prosinci i společnost RailTrans, která chtěla začít provozovat první soukromý rychlík na trase z Prahy do Ostravy. Její nové lokomotivy Siemens však neschválil pro provoz na českých tratích drážní úřad, právě kvůli vysoké úrovni rušících vlivů v trakčním proudu.

Lokomotivy Siemens přitom běžně jezdí v sousedních státech i v západní Evropě. S podobným problémem se loni potýkaly i nové soupravy ČD Pendolino. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že zahraniční dopravci české území raději objíždějí, čímž stát přichází o nemalé částky za použití železniční dopravní cesty.

"Případ firmy RailTrans, to byl jeden z klíčových momentů, proč jsme změnili pozici a rozhodli se vsadit jednoznačně na podporu této kompatibility," řekl Šíp. Náklady na přestavbu zabezpečovacích obvodů podle něj nepřekročí půl miliardy korun a zčásti budou hrazeny z evropských fondů. "Máme velkou odpovědnost jako ministerstvo vůči cestujícím, kteří si zatím nemohou dovolit kromě pendolin dopřát komfortu v dopravě železnicí," doplnil Šíp.

Další velká změna na železnici se dotkne Českých drah, od kterých se letos oddělí nákladní doprava do samostatné akciové společnosti a část dopravní infrastruktury ČD převezme Správa železniční dopravní cesty. Pro ČD Cargo bude vláda hledat strategického partnera.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK