MD: Kontrola nerozezná, které vozy mají platit mýtné

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Ministerstvu dopravy chybí důvěryhodné údaje o úspěšnosti výběru mýtného, neboť kontrolní systém má problém rozeznat, zda neplatící kamion mýtné platit měl či nikoliv. Na dotaz ČTK to řekl náměstek ministra dopravy Jiří Hodač. Údaje o úspěšnosti systému jsou však pro ministerstvo důležité, protože se od nich odvíjí odměna pro firmu Kapsch. Problém chce Hodač řešit samolepkami.

"Co se týče účinnosti, tak tam je problém, opomněla se věc rozlišení automobilů nad 12 tun a pod 12 tun," řekl dnes Hodač. Problém však není s automobily, které mají řádně nainstalovanou jednotku a mýtné platí. Jiná situace je u vozů, které jednotku nemají a neplatí. Nezávislý dohlížitel v takových případech nerozezná, zda kamion opravdu platit nemusí.

"Problém má hlavně auditor, zjistit, jestli je to automobil, který má celkovou hmotnost 9,5 tuny nebo jestli má celkovou hmotnost nad 12 tun. To prostě vizuálně nepoznáte," řekl Hodač. Největší problém je právě u vozidel, jejichž hmotnost je na hranici 12 tun.

Chybu chce ministerstvo vyřešit změnou zákona. Všechny kamiony nad 12 tun budou muset mít na přední straně kabiny jasné označení v podobě samolepky, aby je videokamery přesně identifikovaly. Do té doby chce ministerstvo úspěšnost výběru mýtného stanovovat pomocí matematických modelů ve spolupráci s Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy.

Úspěšnost výběru mýtného je důležitá pro firmu Kapsch, která systém vybudovala. Jak stanovil první dodatek ke smlouvě o mýtném, pokud úspěšnost výběru překročí během prvních tří měsíců provozu 95 procent, připadnou firmě všechny peníze vybrané nad touto hranicí. Naopak firma by měla doplatit vše, co se nevybere do 85 procent.

"Zatím jsme žádnou odměnu nevyplatili," řekl Hodač. Představitelé Kapsche však již dříve uvedli, že budou odměnu žádat na základě vlastních měření. Mýtné se v ČR vybírá od 1. ledna na zhruba 1000 kilometrech dálnic a rychlostních silnic, v pondělí 12. března celková vybraná suma překročila jednu miliardu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK