ÚOHS snížil pokutu pro RWE Transgas z 370 mil. na 240 milionů Kč

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. března (ČTK) - Antimonopolní úřad snížil pokutu pro společnost RWE Transgas z původních 370 milionů na 240 milionů korun. Firma zneužila svého dominantního postavení na trhu, některé její prohřešky ale úřadu nepřísluší posuzovat, řekl dnes novinářům předseda úřadu Martin Pecina. Ke snížení přispěla i změna sporných smluv s dodavateli plynu. Pokuta i tak zůstává nejvyšší pro jednu firmu v historii úřadu. Verdikt už posoudila Evropská komise a je pravomocný. RWE tak pokutu musí zaplatit, zároveň s tím se může obrátit na soud.

RWE ovládá 80 procent tuzemského trhu s plynem. V původním rozhodnutí z loňského léta mluví úřad o třech pochybeních proti hospodářské soutěži. Firma podle něj zneužila svého dominantního postavení, když domácnostem účtovala za zemní plyn stejné ceny jako velkým odběratelům. Distributorské firmy ze skupiny RWE měly ve smlouvách jiné podmínky než ostatní dodavatelé. Všichni distributoři byli navíc v dodávkách plynu omezeni i územně.

Pecina už dříve uvedl, že v novém rozhodnutí se má mluvit jen o omezování distributorů. "Pasáž o cenách úřadu nepřísluší řešit," vysvětlil. Pokuta je i tak nejvyšší, kterou úřad ve své historii udělil jedné firmě. Přesto mohla být podstatně vyšší. Podle zákona může ÚOHS uložit sankci až do výše deseti procent ročního obratu. V případě RWE by to bylo asi šest miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK