EK navrhla výrazné zvýšení minimální spotřební daně z nafty

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Štrasburk 13. března (zpravodaj ČTK) - Evropská komise navrhla zvýšení minimální spotřební daně z nafty. Ze současného minima 302 eur na 1000 litrů by měla vzrůst až na 380 eur v roce 2014. Brusel si od růstu daně slibuje omezení "tankovací turistiky", která je nyní díky velkým rozdílům v cenách paliva v některých evropských zemích běžná.

Náklady dopravců tvoří z 20 až 30 procent nákupy paliva, proto jsou řidiči nákladních aut často i za cenu velkých objížděk ochotni cestovat tam, kde je palivo levnější. Ceny nafty by však neměly začít růst okamžitě. Spotřební daň by se měla zvyšovat v několika krocích, schváleno už bylo navýšení na 330 eur na 1000 litrů nafty v roce 2010, o dva roky později by se podle Kovácse měl odvod zvednout na 359 eur.

Zatím ale není definitivní, že minimální spotřební daň nakonec vzroste. Jako v dalších daňových otázkách totiž musí s návrhem souhlasit všech 27 členských států Evropské unie. Některé státy EU by totiž mohli na návrhu "prodělat". Ze studie EK totiž vyplývá, že jen Německo ročně přichází zhruba od dvě miliardy eur, protože řidiči si radši zajedou natankovat do Česka nebo Polska. Jednání o daňových otázkách navíc nebývají nikdy jednoduchá a ne vždy končí shodou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK