Koruna mírně posílila na 28,20 Kč/EUR

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Koruna zakončila obchodování mírně silnější a proti euru se obchodovala po 16:45 na 28,20 Kč/EUR. Vůči dolaru rovněž posílila na 21,36 Kč/USD. Na dnešní statistiky z průmyslové výroby a stavebnictví koruna nereagovala, uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Stavební výroba v lednu výrazně zrychlila meziroční tempo růstu; ve stálých cenách se zvýšila o 29,2 procenta po prosincovém růstu o 15,4 procenta. Růst je nejvyšší za poslední tři roky a zároveň druhý nejvyšší za dobu měření. Meziroční tempo růstu průmyslové výroby v lednu zrychlilo na 9,8 procenta ze tří procent v prosinci.

"Stejně jako v předchozích dnech i dnes koruna naprosto ignorovala nové statistiky. Po celé dopoledne se kurz výrazně neměnil. Posilující vlna přišla odpoledne," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Z většího nadhledu podle něj zůstává koruna již týden v pásmu 28,09 až 28,25 Kč/EUR. "Investoři nemají nyní o obchodování velký zájem. Neslané a nemastné obchodování uvidíme nejspíš i v dalších dnech," dodal.

Dolar k euru oslabil podle Radima Krejčího z Patria Online až na 1,3221 USD/EUR po zveřejnění zprávy o nižším než očekávaném růstu maloobchodních tržeb v USA za měsíc únor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK