Sněmovna sladila zákaz tabákové reklamy s EU, i tak hrozí pokuta

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Sněmovna ve zrychleném režimu schválila novelu zákona o regulaci reklamy, která má sladit českou úpravu zákazu tabákové reklamy s evropskou legislativou. Z vyjádření ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS) ale vyplynulo, že republice i tak hrozí pokuta za to, že její právo není v této oblasti v souladu s příslušnou směrnicí.

Evropská komise se podle něj bude případem zabývat 21. března. "S vysokou pravděpodobností navrhne předat tuto kauzu Evropskému soudnímu dvoru, což už je poměrně vážná věc," uvedl ministr. Dodal, že pokuta může být "relativně vysoká". Poslanec ODS Petr Bratský předtím hovořil o hrozbě sankce ve výši "několika desítek milionů eur". Také on si myslí, že bleskové přijetí novely může případnou pokutu aspoň zmírnit.

Předlohu, kterou dnes sněmovna schválila hlasy 154 ze 182 přítomných, nyní musí posoudit ještě Senát a prezident.

Novela bude mimo jiné znamenat, že závod mistrovství světa silničních motocyklů na Masarykově okruhu v Brně se bude muset obejít bez tabákové reklamy. Majoritní vlastník Masarykova okruhu Karel Abraham ale již v únoru oznámil, že pořadatelé se s tabákovým koncernem dohodli na ukončení sponzorování velké ceny. "Měli jsme sice povolenou výjimku, Evropská unie už ale nechce další tabákovou reklamu respektovat," řekl tehdy.

Tabáková reklama je už nyní v České republice výrazně omezena. Výjimku pro brněnský motocyklový závod poslanci schválili koncem roku 2005. Někteří zákonodárci tehdy uvedli, že závod v Brně by byl bez této reklamy ohrožen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK