Kofola se dohodla na fúzi s polskou firmou Hoop

13.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Český výrobce nápojů Kofola Holding se dohodl na fúzi s polskou nápojářskou trojkou Hoop. Sloučená skupina s názvem Kofola-Hoop S.A. a ročními tržbami kolem 8,6 miliardy Kč bude působit v České republice, Polsku, Maďarsku, Rusku a na Slovensku. Zástupci Kofoly o tom informovali v tiskové zprávě zaslané ČTK.

Podrobné podmínky fúze budou podle sdělení projednány po provedení analýz a zhodnocení obou firem. Akcie nové firmy se budou obchodovat na varšavské burze, uvedla Kofola. Většinovým vlastníkem společnosti budou akcionáři Kofola Holding.

Jeden z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě Kofola vznikl v roce 1993 privatizací sodovkárny Nealko Olomouc. Působí v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku, exportuje však i do dalších zemí. Celkově zaměstnává více než 1100 lidí.

Loni dosáhly celkové tržby Kofoly podle předběžných výsledků rekordních 3,5 miliardy korun. V Česku vzrostl obrat meziročně o více než 12 procent na 2,25 miliardy korun. Kofola je podle tržeb dvojkou na českém trhu za celosvětovým nápojářským gigantem Coca Cola. Firmu vlastní řecká rodina Kostase Samarase.

Polský výrobce nealkoholických nápojů HOOP S.A. zahájil výrobu v roce 1992 ve městě Bielsk Podlaski. V současné době vlastní tři výrobní závody a zaměstnává asi 1500 lidí. Firma je součástí skupiny HOOP Group. Obchodní aktivity celé skupiny jsou zaměřené převážně na Polsko, prostřednictvím jedné z dceřiných společnosti pokrývají částečně i trh ruský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK