Japonské akcie v obavách z amerického trhu hypoték prudce klesly

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. března (ČTK) - Japonské akcie ztratily téměř tři procenta a vykázaly druhou nejhlubší ztrátu v tomto roce. Padaly především akcie velkých vývozců, na něž doléhaly obavy z rozvíjející se krize na americkém trhu hypotečních úvěrů pro rizikovější klienty. Vliv na akcie měl také zvýšený kurz japonského jenu, který podkopává vývoz.

Tokijský index Nikkei v závěru klesl o 501,95 bodu, tedy 2,9 procenta, na 16.676,89 bodu, nejníže od 5. března. Stejným tempem klesl i širší index TOPIX.

Již v úterý klesaly akcie v USA pod tlakem problémů na domácím trhu hypoték. Obavy o zdraví hypotečních ústavů na trhu zesílily, když největší americký poskytovatel úvěrů pro méně spolehlivé klienty New Century Financial oznámil, že Komise pro cenné papíry zkoumá jeho účetnictví a vyšetřuje jej ministerstvo spravedlnosti. New Century již dříve oznámila, že jí dochází hotovost, a finanční problémy má i další podobná firma Accredited Home Lenders.

Obavy z vývoje americké ekonomiky podtrhly i slabé úterní údaje o maloobchodních tržbách. "Vzhledem k nepříznivým údajům z USA a potížím na trhu hypoték investoři přehodnocují optimistický výhled cen akcií," řekl agentuře Reuters analytik Mitsubishi UFJ Securities Jutaka Širaki.

Pokles vedly akcie vývozců jako Honda Motor nebo Canon. Investoři si také s ohledem na nepříznivý vývoj celého trhu vybírali zisky z růstu akcií, které v posledních týdnech oživovaly z únorového propadu.

Trendu poklesu se vzepřely akcie Mitsubishi Heavy Industries, které stouply o 2,6 procenta po zprávě o zakázce americké TXU na dva jaderné reaktory. Akcie makléřské firmy Nikko Cordial vyskočily o denní limit 13,4 procenta v reakci na to, že americká Citigroup v úterý zvýšila nabídku na převzetí firmy o 26 procent na více než 13 miliard dolarů.

Dolar oslabovaly problémy amerických hypotečních firem i slabší údaje o tržbách, a japonský jen si tak uchoval sílu. Investoři se nadále přiklánějí k bezpečnějším, byť méně úročeným měnám v obavě z opakování nebo prohloubení nedávných finančních otřesů.

V závěru tokijského obchodování dolar k jenu zůstal bez větší změny na 116,20 JPY a k euru byl rovněž stabilní na 1,3195 USD. Euro k jenu kleslo na 153,21 JPY z úterních 153,41 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK