Zahraniční obchod Slovenska poprvé po třech letech v přebytku

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. března (ČTK) - Zahraniční obchod Slovenska se v lednu po téměř třech letech dostal do přebytku. Obchodní bilance země skončila v prvním měsíci letošního roku s přebytkem 3,98 miliardy slovenských korun (3,29 miliardy Kč). V předchozím měsíci schodek po revizi činil 12,31 miliardy korun. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnil slovenský statistický úřad.

Výsledky byly mnohem lepší, než čekali analytici. Pravděpodobně se tak projevil růst produkce nejsilnějšího průmyslového odvětví - automobilové výroby. Ta směřuje hlavně na vývoz.

V porovnání s lednem 2006 byl výsledek zahraničního obchodu lepší o 12,17 miliardy Sk. Vývoz v prvním měsíci meziročně vzrostl o 36,5 procenta na 110,96 miliardy Sk. Dovoz se zvýšil o 19,6 procenta na 106,98 miliardy Sk. Další podrobnosti úřad zveřejní za měsíc.

Analytici předpokládali, že schodek obchodní bilance se v lednu sníží na zhruba dvě miliardy korun. Po zveřejnění čísel o růstu průmyslové výroby, která se v lednu meziročně zvýšila o 17,5 procenta, připouštěli vyrovnanou obchodní bilanci. Nejsilnější průmyslové odvětví - výroba dopravních prostředků - V lednu stoupla až o 126,1 procenta.

Statistický úřad od roku 2005 zveřejňuje výsledky zahraničního obchodu podle nové metodiky, kvůli srovnatelnosti s údaji Eurostatu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK