Fúzi prodejen Delvita a Billa musí posoudit Evropská komise

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 14. března (ČTK) - Fúzi českých prodejen Delvita a Billa musí posoudit Evropská komise. Obrat obou firem je tak velký, že žádost musí podle evropské legislativy nejprve k evropskému antimonopolnímu úřadu. Ten pak buď rozhodne sám, anebo případ předá do ČR, řekl Filip Vrána z odboru vnějších vztahů Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Komise se může fúzi zabývat i několik měsíců.

REWE Group, která v Česku provozuje zhruba 240 supermarketů Billa a diskontních prodejen Penny Market, chce za 100 milionů eur (zhruba 2,8 miliardy korun) získat 96 českých supermarketů Delvita. Podle odhadů Incoma Research a časopisu Moderní obchod přesáhl loni celkový obrat obou firem 34,5 miliardy korun.

Fúzi oznámily firmy už loni v listopadu, až teď ale poslaly žádost o povolení spojení. "My jsme obdrželi jen oznámení, že všechny podklady poslaly do Bruselu," podotkl Vrána s tím, že Brusel může české úředníky požádat o spolupráci, anebo jim případ zcela předat, tak jak to udělal například u fúze slovenských obchodů Tesco a Carrefour.

Evropská komise se v minulosti zabývala i fúzí hypermarketů Tesco a Carrefour v Česku; tu povolila. Předseda ÚOHS Martin Pecina v minulosti několikrát připomněl, že žádný z řetězců na českém trhu nemá dominantní postavení. Vyšší obrat než Delvita a REWE dohromady měli podle odhadů loňského hospodaření čtyři provozovatelé supermarketů a hypermarketů v ČR.

Skupina REWE už oznámila, že všech 96 supermarketů Delvita přejmenuje hned po převzetí na Billu. Obchody chce začít přebírat začátkem května či o měsíc později, napsaly pondělní Hospodářské noviny.

Delvita v posledních letech v Česku vykazovala vysoké ztráty, v roce 2004 to bylo 185 milionů, o rok později už 839 milionů korun. Tržby loni v meziročním srovnání klesly o 0,2 procenta. Naopak REWE se svými obchody Billa a Penny Market utržila podle odhadů o dvě procenta víc než v roce 2005.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK