Euro: MPO chce kvůli posledním nehodám posílit týmy v Temelíně

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhne ČEZ posílit kvůli únikům radioaktivní vody v jaderné elektrárně Temelín týmy v JETE. Schůzky s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Římanem a jeho náměstkem Tomášem Hünerem se zúčastní šéf ČEZ Martin Roman, výrobní ředitel firmy Jiří Borovec a předsedkyně SÚJB Dana Drábová. Uvedl to dnes zpravodajský server Euro OnLine.

"Na schůzce budeme od vedení ČEZ požadovat, aby přišlo s koncepčním řešením současného stavu. Za to nelze považovat případné vyhození pochůzkáře v JETE," uvedl Hüner.

Podle zdroje serveru ministerstvo ČEZ navrhne posílení pracovních týmů v jaderné elektrárně. "Ty byly v minulosti notně redukovány a dnes jsou na úrovni, jaká je běžná v zavedené a několik let fungující elektrárně, třeba v Dukovanech, což Temelín stále není," konstatoval dobře informovaný zdroj. Početní stav by se měl navýšit v týmech, které mají na starosti koncepci oprav a údržby elektrárny, dodal Hüner.

V Temelíně došlo začátkem března dvakrát po sobě k úniku radioaktivní vody. V prvním případě vyteklo v uzavřené místnosti v kontrolovaném pásmu 2000 litrů chladící vody s kyselinou boritou. Příčinou byl otevřený kohout, který zřejmě obsluha elektrárny zapomněla po kontrole utáhnout. V druhém případě šlo o únik 1000 litrů radioaktivní vody při tlakové zkoušce v ochranném krytu na horním bloku reaktoru. Zdraví zaměstnanců ani životní prostředí nebylo podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře ohroženo.

Ministr životního prostředí Martin Bursík požaduje kvůli těmto událostem odvolání předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové. Ta podle něho nese za problémy klíčovou odpovědnost a místo bagatelizování problémů by měla navrhnout konkrétní opatření a dohlížet na jejich plnění. S tím však nesouhlasí ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Obě události také ihned vyvolaly v Rakousku kritická prohlášení odpůrců nukleární energie a jejich požadavky na urychlené podání mezinárodní žaloby na Českou republiku pro údajné porušení dohod z Melku.

Rakouští odpůrci Temelína dnes v 10:00 SEČ znovu zablokovali hraniční přechody s Českem. Hranici zatarasili na čtyřech místech, protest má trvat hodinu. Blokádami chtějí aktivisté přinutit rakouskou vládu, aby podala mezinárodní žalobu na Česko kvůli porušení dohody z Melku. Rakouské úřady demonstrace povolily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK