Koruna díky statistikám posílila na týdenní maximum 28,15 Kč/EUR

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Koruna dnes dopoledne posílila na týdenní maximum vůči euru, a to 28,15 Kč/EUR. Za posílením stojí dnešní data o cenách průmyslových výrobců a běžném počtu platební bilanci. V obou případech jde o fundamentálně pozitivní impulz pro českou měnu, uvedl Radim Krejčí z Patria Online. Proti dolaru koruna mírně posílila na 21,34 koruny za dolar díky vývoji na eurodolarovém trhu.

Běžný účet platební bilance v lednu dosáhl přebytku 5,5 miliardy korun, což je více než očekával trh. Ceny průmyslových výrobců se v únoru meziročně zvýšily o 3,2 procenta poté, co v lednu vzrostly o 2,8 procenta.

"Potvrzením, že koruně dnes pomohly právě makroekonomické zprávy, je fakt, že zbytek regionu víceméně oslabuje," uvedl Krejčí. Propad akciových trhů se na středoevropských měnách podle něj příliš neprojevuje.

Dolar je k euru poměrně klidný. Patrný je podle Krejčího mírný sestup na úrovně kolem 1,3200 USD/EUR. V USA bude dnes zveřejněn běžný účet platební bilance za 4. kvartál roku 2006. "Domníváme se, že informace by mohla dolaru spíše ublížit," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK