Domácí pivovary loni zvedly výstav na rekordních 19,8 milionu hl

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Domácí pivovary loni zvedly produkci o 3,8 procenta na rekordních 19,79 milionu hektolitrů piva. Příznivé počasí, zejména horké léto, pomohlo růstu prodejů na domácím trhu. Významně opět stoupl i odbyt českého pěnivého moku v zahraničí. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven byl loni překonán doposud nejvyšší výstav 19,46 milionu hektolitrů z roku 1992.

Pro domácí trh loni pivovary vystavily 16,25 milionu hektolitrů piva, což byl proti roku 2005 nárůst o 1,8 procenta. Do zahraničí pak exportovaly zhruba 3,54 milionu hektolitrů, meziročně o 14 procent více.

Vyvážejí prakticky všechny průmyslové pivovary a do zahraničí loni směřovalo téměř 18 procent domácí produkce. Některé malé pivovary exportují dokonce 50 až 80 procent svého výstavu. České pivo se tradičně nejvíce vyváží do Německa (41 procent vývozu), dále na Slovensko, do Anglie či Spojených států. Celkově si na něm pochutnávají ve více než 50 zemích všech kontinentů. Zatímco v Česku se nejvíce vypije výčepních piv, do zahraničí míří hlavně ležák.

Největšími domácími výrobci piva zůstávají Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen a Budějovický Budvar. Mezi sedmičku velkých pivovarů, které dohromady uvaří 84 procent domácí produkce, dále patří Královský pivovar Krušovice, PMS Přerov, DRINKS UNION a Starobrno. V Česku je v současnosti 48 průmyslových pivovarů a jejich počet se několik let nezměnil. Rozrůstá se ale kategorie minipivovarů, jejichž počet se blíží k 60.

Nejdynamičtější nárůst produkce zaznamenává podle svazu pivovarů nealkoholické pivo. Jeho výstav loni meziročně stoupl o 37 procent na 328.000 hektolitrů. Proti roku 2000 se téměř ztrojnásobil. V současnosti vaří nealko pivo 19 pivovarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK