Deficit běžného účtu USA loni dosáhl rekordních 6,5 pct HDP

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. března (ČTK) - Schodek běžného účtu Spojených států loni dosáhl rekordních 6,5 procenta hrubého domácího produktu. Proti předchozímu roku se údaj zvýšil o 0,1 procentního bodu, uvedlo dnes americké ministerstvo obchodu. Schodek za poslední čtvrtletí minulého roku však klesl více, než se předpokládalo, a odhad za třetí čtvrtletí naopak ministerstvo mírně zvýšilo.

Celoroční deficit platební bilance se zvýšil na 856,7 miliardy dolarů. Schodek za rok 2005 byl 791,5 miliardy.

Za poslední tři měsíce minulého roku se schodek běžného účtu USA snížil na 195,8 miliardy dolarů díky tomu, že pokles cen ropy snížil hodnotu dovozu. Export proti tomu pokračoval v růstu. Analytici tento schodek odhadovali na 204 miliard dolarů.

Deficit platební bilance za čtvrté čtvrtletí byl nejnižší od třetího čtvrtletí 2005. Klesl na 5,8 procenta HDP, když loni ve třetím čtvrtletí dosáhl 6,9 procenta. Čtvrtletní rekord 7,0 procenta je z posledního čtvrtletí roku 2005.

Běžný účet je nejširším měřítkem obchodu států se zbytkem světa. Vedle obchodu se zbožím a službami zahrnuje například i tok investic. Výrazně vysoký deficit USA považují ekonomové za významné riziko pro světovou ekonomiku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK