Cizinci budou mít zřejmě snazší přístup k půdě v ČR

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Cizinci ze zemí EU budou mít zřejmě snazší přístup k nákupu zemědělské půdy v České republice. Počítá s tím vládní návrh novely devizového zákona, který dnes sněmovna po bouřlivé debatě propustila do další fáze projednávání. Znamená to, že v příštích týdnech se budou předlohou zabývat rozpočtový a zemědělský výbor sněmovny. Dolní komora o novele rozhodne na některé z příštích schůzí.

Cizincům by mělo podle předlohy stačit, aby se zaregistrovali jako zemědělští podnikatelé. Odpadla by jim hlavně podmínka tříletého pobytu v tuzemsku. Předkládající ministři financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a zemědělství Petr Gandalovič (ODS) návrh obhajovali, zástupci ČSSD i KSČM byli podle očekávání proti. Koaliční poslanci nakonec ale při hlasování novelu uhájili, a ta tedy odolala návrhu na zamítnutí.

Kalousek i Gandalovič opakovaně zdůrazňovali, že se vládní návrh nesnaží prolomit přechodné období pro nákup zemědělské půdy, které ČR s EU vyjednala do roku 2011. Stínový ministr zemědělství ČSSD Michal Hašek ale varoval, že čeští zemědělci budou vystaveni náporu kapitálově silnější konkurence ze zahraničí. Podobně se vyjadřovali další představitelé opozice.

V diskusi vystoupil hlasitě i premiér Mirek Topolánek (ODS). Prohlásil mimo jiné, že debata připomíná "verbální vyměšování". Dodal, že ještě ve sněmovně nezažil takovou míru nacionalismu, xenofobie a antievropanství jako při projednávání devizového zákona. Na jeho vystoupení reagoval předseda klubu poslanců KSČM Pavel Kováčik slovy: "Pane premiére, neřvěte na nás!". Předseda ČSSD a expremiér Jiří Paroubek komentoval Topolánkův projev slovy, že to, co předvedl, je "skutečná ostuda".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK