MMF: Světová ekonomika dál silně poroste, recese v USA nehrozí

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 14. března (ČTK) - Světová ekonomika v letošním a příštím roce vzroste o 4,9 procenta, takže tempo jejího růstu se pouze nepatrně zpomalí z loňských 5,3 procenta. Uvedla to dnes agentura Reuters, která se odvolává na připravovaný text Mezinárodního měnového fondu (MMF) o výhledu světové ekonomiky.

MMF odhaduje, že americká ekonomika v letošním roce zvolní tempo na 2,6 z loňských 3,3 procenta, ale už příští rok začne nabírat sílu a zrychlí růst na tři procenta. Pravidelnou pololetní zprávu o výhledu světové ekonomiky MMF zveřejní zhruba v polovině dubna.

Odhad růstu americké ekonomiky je překvapivý, protože kvůli problémům na tamním realitním trhu řada analytiků varovala před silným propadem. Objevily se dokonce názory, že Spojeným státům hrozí recese, o které mluvil i bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan.

Výkonnost americké ekonomiky byla v posledních letech nejlepší za 30 let. Pokud se vyplní odhady MMF, bude to znamenat, že největší ekonomika světa v nadcházejícím období dál poroste solidním tempem.

Nový odhad fondu přesto znamená mírné zhoršení hodnocení. Fond totiž ve své minulé předpovědi loni na podzim odhadoval, že ekonomika USA v letošním roce vzroste o 2,9 procenta a příští rok o 3,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK