Koruna posílila na 28,12 Kč/EUR a 21,24 Kč/USD

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Česká měna dnes pod vlivem statistik z tuzemské ekonomiky posilovala. Vůči euru posílila na 28,12 Kč/EUR, kde stála po 17:00. Rovněž proti dolaru zpevnila na 21,24 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Nahoru koruně pomohly dnešní domácí makroekonomická data a globální odklon od dolaru," uvedl Radim Krejčí z Patria Online. Pozitivní sentiment se z koruny podle něj odpoledne alespoň částečně přelil na zlotý a forint. Posílila výrazně rovněž slovenská koruna.

Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory koruně dnes pomohl zejména globální obava z rizika. "Nadnárodní investoři byli i dnes velmi opatrní. Krom toho posilovala i nám nejbližší měna - slovenská koruna - které pomohl překvapivě vysoký přebytek slovenského zahraničního obchodu," uvedl s tím, že strach z rizika by mohl pomoci koruně posílit až na 28,04 koruny za euro.

Dolar na eurodolarovém trhu podle Krejčího oslabil na 1,3225 USD/EUR. Důvodem jsou údaje z americké ekonomiky. "Investoři jsou i nadále vyplašení z úterní zneklidňující zprávy z amerického hypotečního trhu," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK