Všechny přední akcie na burze klesly, PX ztratil 2 pct

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Všechny přední akcie uzavřely dnešní obchodní den na pražské burze se ztrátou. Důvodem byl podle makléřů rozsáhlý výprodej na vyspělých burzách v zahraničí po druhém nejvýraznějším letošním sestupu amerických akcií. Hlavní index PX přišel o 2,01 procenta na 1628,4 bodu, což byl třetí nejsilnější propad od začátku roku. Výsledky zveřejnila burza.

Celkové obchody s akciemi narostly na vysoce nadprůměrných takřka šest miliard korun z minulých 3,2 miliardy korun. "Povaha obchodování se ani uprostřed týdne nezměnila. Akciové trhy stále v rámci nejistoty a opatrnosti oslabují," uvedl obchodník firmy BH Securities Peter Čaputa.

Největší pozornost se zaměřila na akcie energetické firmy ČEZ, které oslabily o 2,29 procenta na 3249 korun při největším objemu na trhu 2,65 miliardy korun. Ekonomičtí ministři se podle deníku HN dohodli na prodeji sedm procent akcií ČEZ, kde stát drží 67,6 procenta. O akcie má zájem sám ČEZ. Návrh musí schválit vláda.

Z dalších emisí akcie rakouské Erste Bank odepsaly 3,31 procenta na 1607 korun, akcie výrobce léčiv Zentiva klesly o 2,47 procenta na 1305 korun a akcie realitní skupiny Orco sestoupily o 2,29 procenta na 3249 korun.

Globální pokles nastartovaly americké akcie, jež po ztrátách hypotečních společností ztratily asi dvě procenta. Japonský index Nikkei oslabil o 2,9 procenta. Hlavní evropské akciové indexy odpoledne oslabovaly o více než 1,5 procenta. Světové burzy zažily vlnu poklesu již na konci února.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 5,984 miliardy Kč

- dluhopisy 3,102 miliardy Kč

- certifikáty, warranty a futures 31,4 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK