Insolvenční zákon zřejmě vstoupí v platnost až v lednu 2008

14.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Platnost nového insolvenčního zákona, který má mimo jiné zrychlit konkurzy a zlepšit postavení věřitelů, se posune o půl roku na 1. ledna 2008. Odložení účinnosti zákona dnes ve zrychleném režimu schválila Poslanecká sněmovna. Návrh posoudí ještě Senát a prezident.

Důvodem odkladu je podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) zpoždění legislativních a technických prací na vzniku takzvaného insolvenčního rejstříku, který je nedílnou součástí zákona. Do elektronického rejstříku mají být zapisovány veškeré údaje o jednotlivých fázích konkurzu. Teprve okamžikem záznamu budou rozhodnutí soudů právně účinná, vysvětlil Pospíšil.

Přípravu rejstříku podle ministra nelze stihnout do 1. července, kdy měl zákon původně začít platit. Ministerstvo spravedlnosti totiž musí ve výběrovém řízení najít firmu, která bude odpovídat za provoz rejstříku a vyškolit lidi, kteří budou schopni s ním pracovat. Spustit zákon bez dobře připraveného insolvenčního rejstříku by podle Pospíšila znamenalo kolaps celé reformy konkurzního práva a ohrožení plánované elektronizace justice.

Insolvenční zákon nahrazuje nevyhovující a nesčetněkrát novelizovaný zákon o konkurzu a vyrovnání. Kromě zrychlení konkurzů má umožnit také ozdravení problémových podniků. Zákon nově zavádí také osobní bankroty pro předlužené lidi a nabízí možnosti jejich oddlužení mimo exekuční režim.

Odklad nevadí ani zástupcům podnikatelů. Generální ředitel Svazu průmyslu Zdeněk Liška již dříve uvedl, že je lepší, aby zákon bezchybně fungoval hned od začátku, než aby se objevily problémy těsně před jeho spuštěním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK