Americké akcie ve středu zpevnily, vyšší je i kurz dolaru

15.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. března (ČTK) - Ceny amerických akcií ve středu zpevnily a největší zájem byl o emise, které předtím nejvíce oslabovaly. Investoři tak opět nakupují finanční instituce, kterým v minulých dnech ublížily problémy části hypotečního trhu. Větší zájem je také o dolar, který začal zpevňovat právě díky růstu akciového trhu.

Dow Jonesův index zpevnil o 57,44 bodu a den uzavřel vyšší o 0,48 procenta na 12.133,40 bodu. V průběhu dne přitom klesl pod 12.000 bodů a dostal se nejníže od loňského podzimu. Širší index S&P 500 si připsal 0,67 procenta na 1387,17 bodu, avšak nejlépe skončil index technologického trhu Nasdaq Composite, který zpevnil o 0,90 procenta na 2371,74 bodu.

Zvyšovaly se také akcie ropných společností, které čerpaly optimismus z obnoveného růstu cen ropy na světových trzích. Akcie Exxon Mobil zpevnily o 1,6 procenta, Chevron o 0,7 procenta a ConocoPhillips o 1,9 procenta. Růst těchto emisí pomohl indexům smazat asi procentní ztrátu, kterou měly hned v prvních hodinách obchodování.

Překvapivě silný zájem byl o hypoteční instituce, investiční banky a developerské firmy, tedy o emise, které byly při úterním poklesu zasaženy nejvíce. "Je to ale pouze přechodný růst v rámci širší korekce," poznamenal portfolio manažer společnosti Provident Investment Council Rick Campagna, a naznačil tak, že počítá ještě s dalším poklesem.

Do konce týdne je nutné počítat s vysokou kolísavostí, protože pátek bude takzvaným dnem čtyř čarodějnic. Takový den přichází pouze čtyřikrát do roka a končí v něm platnost futures na akciové indexy, opcí na akciové indexy, opcí na akcie a futures na jednotlivé akcie. Těsně před tímto dnem se kurzy výrazně vychylují oběma směry.

Za úterním výprodejem, který byl druhý nejhorší za poslední čtyři roky, stálo několik faktorů. Nejvýznamnějším byla situace na hypotečním trhu v USA, kde se objevují problémy v takzvaném "sub-prime" sektoru. V něm působí instituce, které půjčují peníze lidem s horší úvěrovou historií. Počet lidí neschopných plnit závazky z hypoték je nyní v USA na rekordu.

Na devizovém trhu se díky růstu akcií zvyšoval kurz dolaru, přestože na začátku obchodování klesal. "Měny až neuvěřitelně kopírují akcie," podotýká hlavní analytik devizových trhů v bance BNP Paribas Rafael Martorell. Dolar tak vůči jenu zpevnil asi o 0,8 procenta. Analytici ale varují, že problémy hypotečního trhu mohou situaci ještě zkomplikovat.

V závěru obchodování se dolar k jenu prodával za 117,04 JPY, a zpevnil tak z předchozích 116,34 JPY, kde byl v úterý. Na paritě s eurem ale klesl na 1,3226 z 1,3189 USD, euro k jenu však vystoupilo na 154,83 z předchozího kurzu 153,49 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK