Japonské akcie díky vývozcům posílily, jen oslaboval

15.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. března (ČTK) - Japonské akcie posílily. K oživení pomohli velcí vývozci, v čele s firmou Canon. Předchozí obavy o zisky vývozců se rozplynuly díky oživení akcií v USA a oslabení jenu vůči dolaru. Po zastavení propadu na světových burzách investoři také obnovili nákupy firem, které mají dobrý výhled růstu zisku. K těm patří hlavně investiční a ocelárenské společnosti. V závěru obchodování index Nikkei stoupl o 183,5 bodu, tedy 1,1 procenta, a uzavřel na 16.860,39 bodu.

Analytici však upozorňují, že investoři jsou stále obezřetní, protože se obávají výhledu americké ekonomiky. Přispívají k tomu současné problémy na trhu s rizikovějšími hypotékami. Přetrvávají i obavy, zda současný pokles jenu k dolaru bude mít delší trvání. Slabší jen pomáhá společnostem, které prodávají velkou část svého zboží v zahraničí, protože zvyšuje jejich zisk ze zahraničí při přepočtu na domácí měnu a zlevňuje jejich zboží v zahraničí.

Jen po oživení trhů v USA a Japonsku pokračoval v poklesu, i když mírnějším tempem. Oživení akciových trhů zmírnilo obavy, že investoři budou omezovat rizikové pozice ve svém portfoliu a obchodníci začali opět prodávat měny s nižší výnosností, mezi které se japonský jen řadí. Strach z poklesu americké ekonomiky a problémy na americkém trhu s hypotékami a bydlením však zatím nebyly zcela zahnány, a trhy jsou stále nervózní.

V závěru asijského obchodování japonský jen mírně oslabil na 117,10 JPY ze středečních newyorských 117,04 JPY. Během dne se však propadl až na 115,76 JPY. K euru zůstal jen téměř beze změny na 154,85 JPY, když předtím klesl až na 155,50 JPY. Kurz eura k dolaru se také téměř nezměnil, obchodoval se za 1,3222 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK