Drábová zůstává předsedkyní SÚJB, poruchy JETE budou analyzovány

15.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Žádné personální změny jsou výsledkem dnešního jednání o problematice jaderné elektrárny Temelín, kterého se zúčastnili ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, předsedkyně SÚJB Dana Drábová, generální ředitel ČEZ Martin Roman a ministr životního prostředí Martin Bursík. Drábová tak nadále zůstává ve funkci předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Účastníci jednání se dohodli na vypracování materiálu s popisem poruch v jaderné elektrárně Temelín od jejího uvedení do provozu. Materiál bude dále obsahovat konkrétní činnosti SÚJB, navrhovaná opatření k poruchám a již provedená konkrétní opatření. Materiál by měl být vypracován do měsíce. Poté ho projednají ekonomičtí ministři, popřípadě celá vláda.

V Temelíně došlo začátkem března dvakrát po sobě k úniku radioaktivní vody. V prvním případě vyteklo v uzavřené místnosti v kontrolovaném pásmu 2000 litrů chladící vody s kyselinou boritou. Příčinou byl otevřený kohout, který zřejmě obsluha elektrárny zapomněla po kontrole utáhnout. V druhém případě šlo o únik 1000 litrů radioaktivní vody při tlakové zkoušce v ochranném krytu na horním bloku reaktoru. Zdraví zaměstnanců ani životní prostředí nebylo podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře ohroženo.

Ministr životního prostředí Martin Bursík požadoval kvůli těmto událostem odvolání předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Drábové. Ta podle něho nese za problémy klíčovou odpovědnost a místo bagatelizování problémů by měla navrhnout konkrétní opatření a dohlížet na jejich plnění. S tím však nesouhlasil ministr průmyslu a obchodu Říman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK