Soud zrušil verdikty ÚOHS k tendrům LČR, úřad v nich měl chyby

15.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. března (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pochybil při posuzování starých tendrů státního podniku Lesy České republiky (LČR). Loni rozhodl, že je firma veřejným zadavatelem a při zadávání prací v lesích musí postupovat podle příslušného zákona. Svůj verdikt ale podložil špatnými paragrafy, řekl soudce Krajského soudu v Brně David Raus. Použitá ustanovení prý LČR neukládají žádné povinnosti. Soud už všechny verdikty ke starým tendrům zrušil. Rozsudek však nemusí znamenat, že LČR zákon neporušily.

Žalob na rozhodnutí ÚOHS dostal krajský soud několik, a to jak od LČR, tak od firem, které kvůli rozhodnutí přišly o práci. Část vyřešil už loni, poslední tři projednal nyní. Všechna zrušil a vrátil je antimonopolnímu úřadu k dalšímu jednání. V některých byla procesní pochybení, v jednom případě se dva verdikty týkaly jediného pochybení, což je nepřípustné, popsal Raus.

I poslední dvě žaloby, které k soudu podal sám státní podnik, uspěly. Soud zrušil příslušná rozhodnutí pro nezákonnost. "Je to jako kdyby někoho vinili z vysoké rychlosti, ale to, že porušil předpisy, opřeli o ustanovení o špatném parkování," přiblížil chybu Raus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK