Putin v Aténách podepsal smlouvu o výstavbě ropovodu

15.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 15. března (ČTK) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Aténách podepsal smlouvu o výstavbě ropovodu, kterým bude proudit ropa z Ruska do Řecka. Ropovod bude 280 kilometrů dlouhý a potáhne se z černomořského přístavu Burgas do řeckého přístavního města Alexandrupolis. Informovala o tom dnes agentura AP.

Projekt by měl zlepšit kvalitu zásobování jihovýchodní Evropy, odkud se ropa a zemní plyn z oblasti Kaspického moře dostává do zemí Evropské unie. Putin smlouvu podepsal s představiteli Řecka a Bulharska.

Ruský prezident už dříve hrozil, že projekt nepodepíše, pokud se rychle nepodaří vyřešit spory v hospodářské oblasti. Rusko do Evropy vyváží kolem jedné třetiny veškeré vytěžené ropy, u zemního plynu je tento podíl ještě vyšší a dosahuje 40 procent.

Jednání o výstavbě ropovodu trvala téměř 15 let a projekt se několikrát dostal na pokraj kolapsu. Země se přely například o zhotovitele ropovodu a vlastnictví terminálů, nebo o tranzitní poplatky. Ruské firmy Rosněfť, Gazpromněfť a Transněfť budou vlastnit 51 procent ropovodu, zbývajících 49 procent akcií si rozdělí Řecko a Bulharsko.

Ropovod by měl být dokončen do roku 2010 a zpočátku bude přepravovat zhruba 700.000 barelů ropy denně, časem by jeho kapacita mohla přesáhnout i milion barelů denně. Rusko je druhým největším vývozcem ropy na světě po Saúdské Arábii.

Západní Evropa se snaží závislost na ruské ropě snížit, zvlášť po nedávných sporech mezi Moskvou a bývalými sovětskými republikami, které jsou důležitými tranzitními zeměmi. Kvůli těmto sporům se některé členské země unie ocitly několik dnů bez ropy a plynu.

Putin do Řecka přicestoval z Itálie, kde podepsal několik bilaterálních smluv o dodávkách energií. Putinovu návštěvu provází přísná bezpečnostní opatření a v ulicích Atén je kvůli němu na 3000 policistů. Putin se totiž v Aténách objevil v době, kdy se má konat velká demonstrace studentů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK